Ronga Lilla

Alapító @The Bright Academy, Társtulajdonos @Alfa Kapos Képző Központ Kft. CEO @ConsciousCompany

Ronga Lilla vagyok a The Bright Academy alapítója. Célom, hogy minél több ember elindulhasson az önmegvalósítás útjan tudatos és önazonos pályaválasztás segítségével. Szeretem amit csinálok és digitális vállalkozásom lehetővé teszi számomra, hogy utazhassak, folyamatosan új tudást és tapasztalatokat gyűjthesssek. Ezt szeretném elérhetővé tenni több ember számára, így a The Bright Academy-nél olyan munkákhoz adunk tudást, amelyek bárhonnan végehezőek egy laptopról.

Hogyan menedzseled az életedben a családi vállalkozás vezetését, a sikeres saját projektek építését, az önkénteskedést és a magánéletet? 

Hát igen… 

Testvéreimmel vezetjük a tanfolyam.hu családi vállalkozásunkat, így szerencsére nem egyedül kell vinnem ezt a projektet, nagyon hálás vagyok ezért nekik.
Emellett fontos pontja a stratégiának, hogy amilyen tevékenységet tudok, összevonok. Pl. A The Bright Academy foglalkozik az ingyenes fenntartósági tanfolyamokkal, folyamatosan jótékonykodunk, minden projektemben ültetünk fákat és több barátommal is dolgozom együtt egy-egy vonalon. Így 2-3 témával is tudok foglalkozni egyszerre, bár belátom, hogy kulcsfontosságú a fókusz, szeretném ezt egyre redukálni a jövőben.

Etikus vállalkozónőként milyen szempontok, értékek vezérelnek a döntéshozásnál?

Sok különböző döntési típus van, de általánosságban azt tartom szemelőtt, hogy akikkel együtt dolgozunk, hasonló, és hasonlóan “jó” célt szolgáljanak.  Ha emberekről van szó, azt, hogy a csapat erős, motivált és pozitív maradjon, kizárólag ilyen energiákat engedek be. Ha pedig vásárlókról, termékekről beszélünk, akkor azt, hogy értéket adjunk, őszintén ott legyünk, segítsünk, és hogy mindkét félnek előnyös legyen az együttműködés.. 

Hogyan töltődsz? Miket teszel azért, hogy elkerüld a kiégést? 

A tény, hogy “töltő”, “emelő” emberekkel veszem körül magam rengeteget számít. A csapatom energiát ad, nincsenek felesleges meetingek. Haladunk, békében, egymás mellett.

A kiégés elkerülésében a sport és a spirituális gyakorlatok segítenek nekem a legtöbbet. A reggelt mozgással kezdem, amit úgy sikerül fenntartanom, hogy, ahogy felébredek, az este kikészített edzős ruhámba bújok és mire az egóm észbe kapna már melegítek is. Reggel kiizzadom a stresszhozmonokat, majd leülök egy meditációba. (Nagyon aktív az elmém, számomra az vezetett meditációk vagy a vizualizáció/manifesztáció működik leginkább jelenleg.) Fontos pontja a reggeli rutinnak, hogy készülődés közben nem engedem hülyeségeken pörögni az agyamat, vagy pozitív megerősítéseket hallgatok és ismételek, vagy podcastot, hangoskönyveket. Nővéremmel motiváljuk egymást azzal, hogy üzenetben elküldjük az aznapi to-do listánkat egymásnak, nálam ha a reggeli “írás” (gondolatok, hálák, célok, to-do lista), ha elmarad, szétesik a figyelmem, a napom és többet stresszelek.
A déli és esti rutin még csiszolás alatt van. 🙂

Fontos egy jó üzleti közösség, mastermind, ahol mindig rájövök, hogy nem csak én küzdök az éppen adott problémákkal és tudok töltődni. 

Nagyon szeretek a barátaimmal, a családommal, állatokkal vagy csak egyedül lenni. Ezek mellett a termeszetben és napon töltött idő segít sokat nekem.

Ha adhatnál 3 tanácsot kezdő vállalkozóknak, mik lennének azok? 

Ha mindenképp tanácsot kellene adnom az első az lenne, hogy dolgozzunk magunkon, ismerjük meg magunkat. Olyan célt válasszunk, ami önazonos és esetleg még pozitív hatással is van a világra. Az tud blokkolni, hogy a tökéletes célt keressük, de nincs ilyen. Nezz körül, mire van szüksége a világnak, mi az ami téged “zavar” és amit szívesen is adnál.
Ez motiválhat nehéz időkben is, mert (ez ezt nem győzöm hangsúlyozni) ez egy bukkankókkal és aknákkal teli út. Nagyon, nagyon, nagyon nehéz és hosszú. Amikor a századik váratlan akadály kerül elénk, olyan motiváció, mint a pénz, nem lesz elég. 

A második talán, hogy csak csináld. Csak kezdj bele. Rengeteg jó ötletet, hamar kihunyó lelkesedést és hosszas tervezést látok. Valamiért az első lépést viszont sokan nem teszik meg, így ezek csak álmok és beszélgetések maradnak. Próbáld meg! Mi a legrosszabb, ami történhet? Az, hogy tanultál valamit. Nincs olyan, hogy kudarc. 

 A harmadik, hogy ez üzlet, vagy a profit, vagy, hogy mit gondolnak mások, sose legyen fontosabb a te békédnél. Ezt nagyon megtanultam az elmúlt években. Tudj nemet mondani, tudd a határaidat és, hogy rendben van, ha pihenni szeretnél. Ne azonosítsd a saját értékedet az üzletedével vagy projektedével. Inkább legyen kész 2 év alatt 1 helyett, de ne menj tönkre útközben. Bizonyos értelemben nem létezik végcél. Folyamatosan kergetünk valami, miközben megy el mellettünk az élet. Azt a közhelyt tudom hozni, hogy tényleg az út a lényeg, azt élvezzük. Épüljünk, építsünk. Több szeretet, kevesebb félelem.

Bónusz: Eljött a pont az életemben, amikor úgy döntöttem, hogy elég vagyok. Bár ezt előbb megtettem volna.

Miért csatlakoztál az Alapítónők közösséghez? 

Mert fantasztikus ötletnek tartom és abszolút hiánypótló! Nagy szükség van arra, hogy a nők versengés helyett összefogjanak.

Köszönöm, hogy megtettétek ezt a lépést és, hogy a részese lehetek. Nagyon várom, hogy megismerjem a tagokat és szinergiában működhessünk együtt.

Szeretnél te is Alapítónől tag lenni?